Thierry Baudet komt langs bij de achterburen. In het Academie Gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen houdt Thierry Baudet, voorman van het Forum voor Democratie een toespraak. Na afloop is er ruimte voor vragen.

Het publiek bestaat voornamelijk uit jongeren, studenten. Thierry is er op uitnodiging van Lijst Sterk, een plaatselijke politieke studentenpartij. Er wordt opgemerkt dat er ruim 180 mensen zullen zijn. Bij de ingang wordt je begroet door Thierry (en zijn boeken.)

Thierry houdt zijn praatje in de Heymanszaal van de universiteit. Op oude houten bankjes kraken we de avond door.

Thierry houdt eerst een peiling en vraagt hoeveel mensen zeker op FvD zullen stemmen. Tien handen gaan de lucht in, evenveel bij de vraag wie zeker niet FvD gaat stemmen.

De vijf standpunten genoemd op de homepage van FvD worden besproken. Elk punt wordt ingeleid door een filmpje. Er wordt verteld over het ‘partijkartel’. Hoe huidige politieke partijen zichzelf in stand houden en hoe dit in stand wordt gehouden door het verdelen van posities aan het huidige ‘partijkartel’ trouwe mensen.

Volgens Baudet wordt in het huidige politieke bestel alleen op bijzaken gestreden, omdat het ‘partijkartel’ moet blijven bestaan. Over de hoofdzaken wordt niet gepraat, omdat anders het partijkartel in elkaar dondert. Het klinkt een beetje als een conspiracy theory. FvD wil bindende referenda en stemkastjes in de Tweede Kamer zodat inzichtelijk is welk kamerlid wat gestemd heeft.

Er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de sanering van de NPO. Vanwege de eenzijdige berichtgeving zijn we jarenlang geïndoctrineerd door de NPO. Thierry wil dat alle bestuursleden van de publieke omroep openbaar moeten maken of ze lid zijn (geweest) van een politieke partij en zo ja van welke. Daar zouden wij nog behoorlijk van schrikken merkt Thierry op. Vervolgens moet de NPO flink gesaneerd worden en is er onafhankelijk toezicht nodig.

Later op de avond wordt er nog een vraag gesteld over de NPO. Dalende kijkcijfers kwamen daarbij voorbij. De invloed van de NPO lijkt mijns inziens daarmee tanende, dus lijkt mij het niet nodig dat de FvD hier op blijft hameren.

Daarna gaat het onder andere over het uitreden uit de Euro, massa-immigratie, de overheid en zorgverzekering.

Wanneer de onderwerpen wat droger zijn (zoals het lesje economie dat we krijgen bij uitleg over de Euro, hoe zorgverzekeraars moeten worden aangepakt via gele- en rode kaarten) merk je dat de aandacht verslapt. Er stijgt meer gekraak op uit de bankjes.

Na ongeveer een uur is Thierry klaar met zijn presentatie. Het publiek mag vragen stellen. Er wordt gevraag naar het standpunt van FvD over klimaat. Thierry is voor energie transitie maar niet vanuit het idee van Co2 reductie. De redenen zijn eerder geopolitiek (minder afhankelijk van het Midden-Oosten) en economisch: startups en innovatie in Nederland. Later op de avond zal blijken dat Thierry een klimaatveranderings-scepticus is en de zorgen om het klimaat eerder een soort nieuwe hoofdzonde zijn in het post-christelijke tijdperk (tja.)

Er volgen vragen over de sanering van de NPO (hoe zorg je ervoor dat de toezichthouder onafhankelijk is) en over massa-immigratie (hoe wil FvD de lange arm van Rabat afhakken) Deze vragen worden gesteld door leden van Lijst Sterk.

Ik stel een vraag over GeenPeil. Volgens Thierry kom je automatisch tot de rationele conclusie dat je lid wordt van GeenPeil, maar stemt op een van de andere partijen. Daardoor zal GeenPeil geen zetels behalen. Daarnaast heeft GeenPeil geen invloed op de agenda wat in de kamer wordt besproken. Tevens zal tijdens besluitvorming constant gepeild moeten worden wat de stemming is van de GeenPeil leden. Het kan dus zijn dat tijdens behandeling van wetten de ‘mening’ van GeenPeil kan veranderen en er dus geen peil op te trekken is (zaal lacht) wat GeenPeil wil.

Na het vragenrondje wordt de avond afgesloten. Er wordt opgeroepen lid te worden en uitgelegd wat je kunt doen om mensen enthousiast te maken voor FvD (neem een stapel folders mee). Er wordt geborreld in de Woldhoorn. Thierry gaat ook.

Het meest interessante van FvD is de visie op democratische vernieuwing. Zaken als de NPO saneren en het vernieuwen van het onderwijs zijn duidelijk minder interessant. Zeker voor de doelgroep van vanavond.  Het leidt ook af van de kern de FvD: het hervormen van de democratie. In die zin is GeenPeil een meer pure keuze.

 

Nb. Tweets over deze avond zijn te vinden onder #plebsbijThierry

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.